IMG_0103

A mediterrán étrend nem csupán egy egészséges táplálkozási forma, hanem az élet élvezetéről, az ízek szeretetéről és a minőségi alapanyagok tiszteletéről szól. A friss zöldségekre, tengeri fogásokra, olívaolajra és kiegyensúlyozott tápanyagbevitelre épülő étrend tudományosan is bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a gyulladások kockázatát. Nem véletlen, hogy sokak szerint a világ egyik legegészségesebb étrendje.

De mit is jelent ez egy olasz étterem asztalánál? Hogyan épül be egy többfogásos vacsorába – például nálunk, az Il Terzo Cerchióban?

1. Frissesség, egyszerűség, természetesség – ez a mediterrán alapelv

A mediterrán étrend legfőbb ismérve, hogy a fogások szinte kivétel nélkül friss, szezonális és természetes alapanyagokból készülnek. Nincsenek túlbonyolított ételek vagy felesleges adalékok – csak az, amit a föld és a tenger ad.

Éttermünkben mi is ezt az elvet követjük: az alapanyagok 95%-a Toszkánából érkezik, és az étlapot úgy állítottuk össze, hogy a egészséges olasz étel nálunk ne kivétel, hanem természetes legyen.

2. Előételek – könnyű kezdés, nagy élvezet

A mediterrán vacsora egyik kulcsa a könnyed, de tápláló kezdés. Ilyen például:

  • Pecorino toscano grigliato con noci caramellizzate e pera – grillezett juhsajt karamellizált dióval és körtével, tönkölybúzás zöldségsalátán. Tökéletes egyensúly a fehérje, a rost és a természetes cukrok között – nemcsak ízletes, de tápláló is.
  • Caprese di bufala e pomodoro fresco – bivalymozzarella friss paradicsommal, olívaolajjal és bazsalikommal. Talán a legegyszerűbb, mégis legikonikusabb mediterrán előétel, amelyben minden falat a természet ízét hordozza.
  • Bruschettone con burrata, pomodorini e basilico – frissen pirított kenyér burrátával, paradicsommal és bazsalikommal – kívül roppanós, belül lágy.

3. Tészta – az olasz konyha szíve, egészségesen

Sokan azt hiszik, hogy a tészta nem fér bele az egészséges táplálkozásba. Pedig a mediterrán étrend szerint a friss, házi tészta – főként durumlisztből vagy tojással készítve fontos része a kiegyensúlyozott étkezésnek. Nálunk minden tészta frissen, házilag készül.

  • Ravioli ripieni di ricotta e spinaci – ricottával és spenóttal töltött tésztabatyuk friss paradicsomos-bazsalikomos szósszal. Könnyed, zöldséges és mégis laktató.
  • Spaghetti alla chitarra con burrata e pomodorini – házi spaghetti paradicsommal, burratával. Egyszerre gazdag és kiegyensúlyozott.
  • Strozzapreti con salsiccia toscana e crema tartufata – házi strozzapreti szarvasgombás pecorino krémmel és olaszkolbásszal – kicsit sűrűbb, karakteresebb, de még mindig a mediterrán vonalon maradva.

4. A tenger ajándékai – a mediterrán étrend alappillérei

A halak és a tenger gyümölcsei kiemelt szerepet játszanak a mediterrán étkezésben, mivel kiváló fehérjeforrások, könnyen emészthetők, és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Étlapunkon több olyan fogás is szerepel, amely ennek jegyében készült:

  • Filetti di branzino alla mediterranea – süllőfilé paradicsommal, olajbogyóval, kapribogyóval és karika burgonyával. Klasszikus mediterrán ízek – szaftos, friss, illatos.
  • Guazzetto di mare – tenger gyümölcsei (garnéla, kagyló, tintahal, süllő) csőben sütve, fokhagymás pirítóssal. Egyszerre elegáns és tápláló.
  • Spaghetti ai frutti di mare – friss tengeri válogatás spagettivel. Ízeiben tengerparti vacsorát idéz, mégis könnyed, jól emészthető.

5. Saláták, zöldségek, olívaolaj – a kísérők, amik észrevétlenül formálnak életmódot

Nem lehet mediterrán vacsoráról beszélni anélkül, hogy a friss zöldségekről ne ejtsünk szót. Nálunk az alábbi fogások tökéletes kiegészítői egy mediterrán főételnek:

  • Insalata di rucola e pomodorini – rukkolás paradicsomsaláta
  • Verdurine saltate – friss, serpenyőben pirított zöldségek
  • Patate al forno con rosmarino – rozmaringos tepsis burgonya – természetes, házias köret.

6. Egy pohár bor, egy falat desszert – a mérték az élvezet kulcsa

A mediterrán étrend nem tiltja meg az édességet – csupán tudatos fogyasztást kér. Éttermünk desszertjei közül több is kiváló választás lehet egy egészségtudatos vendég számára:

  • Panna cotta ai frutti di bosco – tejpuding könnyű erdei gyümölcsszósszal
  • Cannolo con ricotta dolce e pistacchio – ropogós tésztahenger, benne édes ricotta, a tetején pisztáciával

És ami nem maradhat el: egy pohár Chianti vagy fehérbor – mértékkel, beszélgetéssel, jó társaságban.

Egészséges olasz étel – Ahol a gasztronómia életmóddá válik

A mediterrán étrend nem diéta, hanem tudatos örömforrás. Nemcsak azt mondja meg, mit együnk, hanem azt is, hogyan. Lassabban, figyelmesebben, társaságban – ahogy nálunk, az Il Terzo Cerchióban is szokás. Ha szeretnél egy vacsorát, ami nemcsak finom, de jót is tesz a testednek, várunk szeretettel.